"Trekkfugl" – sfæriske bilder fra Google Streetview
I denne veiledningen ser vi på hvordan vi kan laste ned sfæriske bilder fra Google Streetview og deretter kombindere dette med egne modellbilder tatt med et "360-kamera".
Formålet med denne oppgaven er å jobbe med teknikker som blant annet kan knyttes til metaforen "trekkfugl" og læringsmål i arkitektur:
Etter 2. klasse: "samtale om opplevelsen av ulike typer hus og rom i nærmiljøet". Etter 4. klasse: "planlegge og bygge modeller av hus og rom ved hjelp av digitale verktøy og enkle håndverksteknikker" og "samtale om gater, plasser og bygninger med forskjellige bruksfunksjoner i nærmiljøet". Etter 7. klasse "beskrive særtrekk ved bygninger i nærmiljøet og sammenligne med nasjonale og internasjonale stilretninger".
Prosessen som beskrives nedenfor henger sammen med arbeidet dere gjør med å planlegge, sette sammen og utsmykke fuglekasser i tre og interiørmodeller i papp.
Prosessen har dermed flere trinn:
Bygge fuglekasser / fantasihus – modeller i tre
Bygge interiører – i papp
Finne eksteriørbilder via Google Streetview
Laste ned bilder
Avfotografere hus
Avfotografere interiører
Manipulere og publisere sfæriske-bilder
Eventuelt – sette sammen interaktive vandringer
Finne et sted
Dette dreier seg om å finne et sted som Google Streetview har besøkt og hente linken til dette stedet:
Laste ned panoramabildet
Her bruker vi en tjeneste som heter istreetview.com. Prosessen er litt sammensatt:1. Du må installere SteetView Download 360
2. Kopiere Panorama ID, som du finner ved hjelp av nettjenesten
3. Bestemme hvilken størrelse du vil laste ned bildet i.
Vi finner den koden vi trenger ved å lime inn adressen til panoramaet og trykke "Load". Deretter får du IDen som du kan benytte i nedlastingsprogrammet:
Slik fungerer dette i selve nedlastingsprogrammet. Lim inn panorama IDen og bestem hvor du vil lagre bildet (gi det et navn) og trykk "Download":
Utenfor allfarvei kan vi se etter steder som disse: ved et veikryss. Eller et sted hvor det allerede finnes en bygning (som vi kan erstatte):
Eller kanskje befinner vi oss et helt annet sted, f eks i den tyrkiske byen Diyarbakır:
Vi åpner bildet fra Google Streetview og bildet som vi vil bruke av fuglekassen – tatt med det sfæreiske kameraet. Kopier bildet med fuglekassen og lime dette inn i bildet fra Streetview. Deretter fjerner du all bildeinformasjon rundt fuglekassen og lagrer bildet i JPG-format.
Her jobber vi på samme måte som demonstrert i denne veiledningen.
Før dere begynner med egne bilder kan dere eksperimentere litt med denne PXD-filen (åpnes i Pixlr).
Legge inn metadata
For at bildedelingstjenestene skal forstå at de skal vise bildene som 360-sfærer må de ha riktige metadata. Alle bildefiler inneholder såkalte EXIF-data (Exchangeable image file format), data som forteller noe om hva bildefilen inneholder. Programmet Exif Fixer kan benyttes for å legge til riktige metadata.
Dette programmet må du installere på din egen datamaskin, men etterpå er det bare å åpne panoramabildet og trykke "Add metadata". Programmet skriver nye Exif-data til bildefilen, som blant annet forteller de programmene som skal vise bildet at det dreier seg om et 360-panorama:
Manipulere bildene
Her benytter vi Pixlr.com. Legg merke til at Pixlr nedskalerer bildene til en maksimal bredde på 4000 piksler. Dette er betydelig mindre enn de opprinnelige bildene, men stort nok til at vi kan få en god opplevelse av sluttresultatet.
Dette kameraet er brukt for å lage en rundtur på campus Kronstad: home.hib.no/mediesenter/360_kronstad/campuskronstad.html
Og et tilsvarende eksempel fra den nye flyplassen på Flesland: flesland360.no
Bildene som kommer ut av kameraet er standard JPG-filer. Dette er samme type filer som kommer fra de fleste kamera. Disse filene kan du enkelt redigere i en bildebehandler, f eks det nettbaserte Pixlr.com. Dersom du redigerer bildene må du sørge for riktige metadata (se nedenfor).
Kameraet kan styres fra en mobilapp, som finnes både for Android og iOS. Denne kan dere laste ned på telefonene deres og på den måten få 360-bildene over på telefonen. Bildene lagres imidlertid på selve kameraet også, og kan overføres til en datamaskin for videre redigering.
På denne måten kan vi plasserer fugleburet inn i mange forskjellige sammenhenger, rundt omkring i verden. Først må vi imidlertid avfotografere fuglekassen med et sfærisk kamera.
Avfotografere modellene
Kameraet som brukes er et Ricoh Theta. Dette er en spesiell type kamera, med en linse på hver side av kamerakroppen. Hver linse filmer/fotograferer litt mer enn 180 grader, både horisontalt og vertilkalt. Kameraet setter sammen de to delbildene til et sammenhengende sfærisk bilde.
Høyden på kameraet er ca 13 cm. Setter vi det på en liten sokkel får det dermed omtrent samme høyde som en person – i skala 1:10. Størrelsesforholdet mellom kamera og modell blir dermed noenlunde det samme som mellom en person og boligen i fullskala.
Sluttresultatet
Dette ser litt rart ut når vi ser bildet slik som det er gjengitt nedenfor – todimensjonalt, ikke sfærisk. Bildet skal imidlertid vises som en sfære – det betyr at toppen og bunnen av bildet gjengis som et punkt, nærmest som om vi skulle snøre sammen bildet i topp og bunn. Med en slik sfærisk visning blir dette bildet ganske anderledes: se flickr.com/photos/joho/37585525552.
I bildet ovenfor er det sfæriske kameraet plassert bare noen centimeter fra fuglekassen – se originalbildet her. Effekten blir at vi ser opp på bygningen i den sfæreiske visningen. Et utsnitt av sfæren blir seende slik ut – her står vi godt plassert ved siden av blokka – der vi ser opp på den og taket får en mye mer naturtro form:
Perspektivet er noe vi må jobbe med, og det er dermed en sammenheng mellom plasseringen av kameraet i forhold til modellen og hvor vi vil plassere bildet av fuglekassen i bildet vi har lastet ned fra Google Streetview. Dersom vi plasserer det samme bildet, som det som er brukt ovenfor, i en annen sammenheng kan dette blir veldig feil i forhold til perspektiv. Vi kan se dette i bildet nedenfor dersom vi ser dette som en sfære: flickr.com/photos/joho/37569299966
For at dette skal se mer naturlig ut må kameraet plasseres lenger unna fuglekassen – slik som i dette bildet. Fuglekassen er her vendt horisontalt, slik at både perspektiv og orientering faller sammen med bakgrunnsbildet. Resultatet ser du når du betrakter bildet nedenfor som en sfære: flickr.com/photos/joho/37569301086
Publisere og se panoramaene
Bildedelingstjenester som Google Photos, Facebook og Flickr støtter også denne typen bilder. Du kan se panoramaene direkte på en datamaskin, men opplevelsen blir enda mer interessant og virkelighetsnær dersom du benytter en løsning med "VR-briller". Dette kan være rimelige løsninger som Google Cardboard. Du trenger da et sett briller, som kan kjøpes i papp for noen tiere, og en tilhørende gratis app for Android og iOS.