Lydskaping med KI
Presentasjonen viser to sider fra Freesound, der jeg har lastet ned to lydfiler som brukes i eksemplet nedenfor. For å laste ned lydfiler, uten å måtte logge på, kan du gjøre som vist i videoen nedenfor. Å omgå påloggingen er et lite hack, men nødvendig i situasjoner der elever ikke kan lage seg egne kontoer.
Suno.com er en KI-basert plattform som lar brukere lage musikk ved å gi tekstlig beskrivelse av ønsket musikk, tekst eller stemning.
Ved hjelp av avanserte algoritmer og maskinlæring, genererer KI-en musikk som matcher brukerens beskrivelse. Dette inkluderer melodi, harmonier, rytmer og noen ganger også vokal. Resultatet er en ferdig musikkfil som brukeren kan lytte til, laste ned eller dele.
Videoen nedenfor
Lyd: musikk fra Suno, lyder fra Freesound, redigert med Soundtrap.com, med et bilde laget med Stable Diffusion, satt sammen til en video med Oneimagevideo.com – en futuristisk bar, DJen er på plass med ambient musikk, mens isbitene smelter i drinken, og noen litt malplasserte fugler dukekr opp i bakgrunnen:
Det finnes flere en rekke KI-musikkverktøy som tilbyr ulike funksjoner for å skape, redigere eller forbedre musikk. Noen eksempler, på ingen måte en komplett liste:
Suno: et generativt musikkskapingsprogram, designet for å generere realistiske sanger som kombinerer vokal og instrumentering, eller er rent instrumentale.
AIVA (Artificial Intelligence Virtual Artist) : spesialiserer seg mer mot klassiske musikkuttrykk. Rike muligheter for å justere og redigere.
Udio.com: Beskrives ofte som "ChatGPT for musikk". Brukere kan beskrive hva slags musikk de ønsker i tekstform, og Udio genererer deretter musikalske komposisjoner basert på disse beskrivelsene.
Soundraw.io: Dette verktøyet kombinerer både KI og manuelle verktøy for å tilrettelegge for enkel musikkgenerering og tilpasning.
Beatoven.ai: Fokuserer på å lage musikk som kan passe til videoer, podkaster, eller andre medieprosjekter. Brukere kan laste opp en video eller podcast, og Beatoven.ai komponerer musikk som matcher.
Mubert.com: En plattform som er spesielt populær blant podcastere og videoprodusenter for å generere bakgrunnsmusikk. Mubert tilbyr også et mer avansert studio-miljø for artister.
Riffusion.com: En av de første nettjenestene for prompt-basert musikk. Brukere kan skrive en beskrivelse eller "prompt" for å generere musikk.
Jenmusic.ai og Loudly.com: Hevder å bedrive "etisk KI" ved å lisensiere musikken som modellen er trent på og inkludere et system for å kompensere rettighetshavere.
Et eksempel på kombinasjon av KI og manuelle metoder. Et lydstrekk generert med KI, supplert med to naturlige lydopptak. Det hele redigert med Soundtrap.com
Her legger jeg lydene i hvert sitt spor, slik at de kan flyttes på om manipuleres uavhengig av hverandre. Når du har kommet frem til en kombinasjon av lyder som fungerer kan du eksportere i WAW eller MP3-format. WAW har bedre kvalitet, men tar også mye mer plass enn MP3. For de fleste formål gjør MP3 nytten.
Soundtrap fungerer fint, ikke minst tatt i betraktning at det kan brukes direkte i nettleseren. For denne typen lydarbeid foretrekker jeg imidlertid Audacity, et program du må installere, men det er gratis og svært velfungerende. I andre sammenhenger vil du kanskje bruke lydfilen på andre måter, f eks manipulere noen av lydene live. Da kan det være mer formålstjenlig å bruke programmer som f eks Ableton, Reaper, Cubase, ProTools eller kanskje GarageBand. Det er mye å velge i ...
Nedenfor en versjon av videoen i toppen av denne siden, her redigert med videoredigeringsprogrammet CapCut, med en bevegelse gjennom panoramaet (Ken Burns effekt)