Tidsstilbilder
Vi bruker ordet “tidsstilbilder” for å synliggjøre at dere her skal arbeide med å blande stiluttrykk fra en annen tid med medieprodukter og teknikker som i større grad tilhører vår egen tid.
Dere skal jobbe med flere ulike verktøy knyttet til ulike former for digital bildeskaping og jobbe frem mot to ulike formater:
en plakat
et animert banner for web
Disse medieproduktene skal ta opp i seg noe som dere kan knytte til en (bruks)gjenstand og plassere dette inn i bestemte stilperioder.
Tenk gjerne presentasjonene som en form for “reklame” innenfor en ramme som “reklamefri dag”, der du i større grad forsøker å promotere en sak eller et formål, snarere enn et bestemt produkt. Målsetningen er her å jobbe med ulike stilretninger i forskjellige kanaler.
Ikke se på det dere lager som et endelig produkt, men mer som en mediert prototype. Denne prototypen skal demonstrere noen kvaliteter som er knyttet til det objektet dere velger å presentere.
Oppgaven
Dere skal lage to forskjellige presentasjoner. Hver av disse presentasjonene skal være tilpasset ulike stilperioder, og hver presentasjon har flere delleveranser:
Kort beskrivelse / ideer til / fortelling om en modellperson som kan brukes til ulike tidsperioder
Jobb gjerne sammen i grupper med denne delen.
Moodboard som også fanger opp særtrekk ved de valgte stilretningene / epokene
Finn bilder og annen informasjon som kan visualisere modellpersonenes forhold til produktet og den tiden det settes inn i.
Dere kan også jobbe i grupper med denne delen.
Selve de formgitte uttrykkene
Individuelt arbeid
Hva vi går gjennom i klasserommet
Hva dere skal levere
Delleveransene med underleveranser
Hvilke verktøy dere kan benytte
Google Presenter
presentasjonsverktøy for samskriving
Google Draw / Presenter
tegneverktøy med muligheter for samskriving
Padlet
nettbasert tavle for idemyldring
Pixlr
nettbasert bilderedigering
går gjennom noe av de mest basale verktøyene
viser hvordan en jobber med lag – alltid lurt og ikke ødelegge originalen
Videoredigering og animasjon
Del av arbeidsboken
I arbeidsboken skal dere dokumenter prosess, ikke bare sluttproduktet. En god arbeidsbok inneholder refleksjoner omkring hvordan prosessen står i relasjon ulike former for faglig input (pensum, inspirasjonskilder, diskusjon, etc) og hvordan dette påvirket sluttresultatet. Bilder og annen dokumentasjon fra prosessen vil gjøre det enklere for dere å gjenkalle og fortelle om dette.Bakgrunnsmateriale
Kreativ prosess
Se gjerne gjennom denne før dere begynner idéarbeidet. Denne videoen er ganske tettpakket av nyttige tips knyttet til ideutvikling formidling og tenkning omkring målgruppe. Husk imidlertid at dere skal jobbe mot målgrupper og med modellpersoner som tilhører andre tidsepoker og dermed med andre preferanser i forhold til stil, sammenlignet med folk av i dag. Mange av prosessene vil imidlertid være de samme.
Dersom dere er interessert i å lære mer om hvordan en kan jobbe systematisk med ideutvikling knyttet til design (forstått som planlegging av noe en senere skal skape konkret), ta en titt på "The Glass Wall". Dokumentet går gjennom en redesignprosess for BBCs nettsider, helt tilbake i 2002, men innholdet står seg godt. Her jobber de både med modellpersoner ("personas") og moodboards.
Animasjon
Dere skal lage to moodboards – ett for hver stilretning. Når dere ser på aksene "sosiokulturell kapital" og "innovasjon <> tradisjon", husk at dette er i forhold til den samtiden som kan knyttes til stilperioden. Det kan for eksempel bety at noe som vi ser på som veldig tradisjonelt i dag, den gangen ble betraktet som innovativt.
Husk at dette er en ideskisse, som i sin tur skal være med på å sette noen av premissene for selve presentasjonen.
Dere plasserer ulike grafiske elementer og stikkord inn i disse rammene. Bruk det til å fortelle noe mer om relasjonen mellom modellpersonen, den stilepoken dere jobber med og den/de gjenstandene dere skal presentere.
Moodboards
En egen ressurs om GIF-animasjon, eller du kan stupe ut i det og forsøke en tjeneste som gifmaker.me. Et annet veldig anvendelig, nettbasert verktøy er ezgif.com.
Video kan være utgangspunkt for en GIF-animasjon. Det er mulig å lage en enkel video med utgangspunkt i en presentasjon og skjermopptak.
https://docs.google.com/drawings/d/1HLERgsolz9d5kdk0anGO96pq_mHfEbObku2n9ri9iX8/edit?usp=sharing
Dere kan benytte malen linket til ovenfor, eller bruke Padlet.com