NCS Natural Colour System

Sist oppdatert 4. september 2020, av Jon Hoem

NCS Natural Colour System er et fargesystem som bygger på hvordan mennesker ser farger. Med NCS kan man i prinsippet beskrive alle tenkbare overflatefarger og gi dem en entydig NCS-kode. I fargehandelen forholder imidlertid systemet seg til 1950 standardiserte farger.

På 1930-tallet ble den svenske fysikeren Trygve Johansson interessert i den tyske 1800-talls fysiologen Ewald Herings teorier om fargeoppfatning. Hering mente at øyet oppfatter 4 grunnfarger som danner elementærfargene i NCS-systemet: rød R (red), gult Y (yellow), blå B (blue) og grønn G (green).

Opphaver: Hege Røyert

En gitt farge angis med en kode bestående av seks siffer og to bokstaver, f.eks. S 2050-Y80R. Det første leddet i koden forteller noe om forholdet mellom hvitt, sort og kulørthet (farge) og det andre ledet beskriver hvilken kulør det er snakk om.

NCS-koder

Basert på informasjon fra ifi.no

Det menneskelige øyet er mest følsomt for forandringer i farger i de lyse tonene hvor små forskjeller kan oppleves ofte som store sprang. NCS systemet har derfor flere valører i den lyse enden.

Opphaver: Illustratør Siren Halvorsen

LEDD 1: 2050

Tenk deg at sort + kulør + hvitt til sammen danner den komplette fargen – 100 prosent.

De to første tallene i koden beskriver sortheten i prosent. Fargeblandingen som koden beskriver har altså 20 prosent sort.

Videre har denne fargeblandingen 50 prosent kulør.

De resterende 30 prosentene (100 – 20 – 50) er dermed hvite.

LEDD 2: Y80R

Det andre leddet forteller oss dermed at dette er en gul (Y) farge med 80 prosent rød (R).

Siden det er såpass mye rødt, vet vi at denne fargen vil ha en tydelig rød tone, men der det gule vil trekke det litt mot oransje. Fargeblandingen er i og for seg ren matematikk og det finnes en rekke forskjellige simulatorer for NCS-systemet på nettet. Bildet er hentet fra denne nettsiden.

Dersom det kun er én bokstav i ledd 2 dreier det seg om en ren farge, som ikke er blandet.

Dersom fargen befinner seg på den grå fargeskalaen som kun består av en blanding av hvitt og sort, vil ledd to erstattes med en N, da fargen ikke inneholder noen av de fire grunnfargene. Eksempelvis S 2500-N.

S i begynnelsen står for Second Edition og betyr at det dreier seg om en standardisert NCS-kode. Dette henger sammen med at det i 1995 kom et forbud mot blyholdige pigmenter i malingen, og NCS måtte revidere fargeutvalget.

Samme kode med og uten S kan bety at fargene er ulike. Et eksempel er Jotuns farger Egghvit og Bomull. Egghvit har kode 0502-Y mens Bomull har kode S 0502-Y. Det er en liten nyanseforskjell mellom disse malingene.

Sammenheng med NCS og farger på skjerm

Farger på skjerm er en litt utro tjener: i den forstand at det er enkelt å bruke simulatorer, men det vi ser på skjermen er avhengig av en rekke forhold. Litt på samme måte som vi ser en farge i alltid vil påvirke hvordan vi oppfatter fargen.

Beskrive en farge

Hovedegenskapen til en farge er den elementærfargen den er nærmest. En farge basert på jordfargen grønn umbra vil f eks ha en tydelig grønnfarge som hovedegenskap. Umbra er fra Latin og betyr «skygge», og indikerer at jordfarger aldri er rene farger.

I tillegg til en hovedegenskap har alle blandede farger en biegenskap, dvs en likhet til en annen elementærfarge enn den dominerende elementærfargen. Selv om grønt kan domine, inneholder en jordfarge også elementer av andre farger. Ofte vil det være innslag av jernoksider (rust) som gir rødhet og gulhet som biegenskap. I tillegg vil jordfarger ha litt hvithet og ganske mye svarthet som biegenskaper.

Finne NCS-koder og konvertere mellom systemer

Sjekk verdiene du får med apper som Colorcapture (iOS), eller ColorColl (iOS og Android) og ColorGrab (Android). ColorGrab virker veldig grei og kan gi NCS koder direkte, samt justere hvitbalanse. De andre må du gjerne konvertere fra RGB eller HEX, Du kan bruke tjenesten www.e-paint.co.uk/Convert_RGB som er benyttet nedenfor. Merk at det kan hende at denne tjenesten ikke finner en NCS-kode siden NCS-systemet har et begrenset antall farger. Juster litt og forsøk å finne en farge som matcher noenlunde med din farge og en NCS-kode.

Før må vi må blande pigmentet med det bindemiddelet vi vil bruke og male fargen heldekkende og la denne tørke. Bruker vi en fargevifte kan vi sammenligne relativt uavhengig av lys, men dersom vi skal gå via et digitalt bilde må den malte flaten belyses med så hvitt lys som mulig. Deretter kan vi ta det digitale bildet inn i et bildebehandlingprogram og forsøke å finne den RGB-verdien som passer best.

Skal vi jobbe med dette konkrete pigmentet og bruke den for å blande en farge definert av NCS-systemet må vi først plassere denne fargen i dette systemet. Det enkleste kan være å bruke en fargevifte tilpasset NCS-systemet, men disse er dyre og neppe noe du vil finne mange av ute i skolen.

En DIY-metode innebærer at vi går veien om et digitalt bilde.

Det finnes egne måleverktøy som bestemmer NCS-kodene direkte, men dette er ikke noe dere vil møte i skolen.

I eksempelet ender jeg opp med R=120, G=120, B=70. Disse verdiene bruker jeg på denne nettsiden og ser da at denne RGB-verdien tilsvarer NCS-koden S 5030-G70Y.