GIF-animasjon

Illustrasjon: Chris Rywalt

Et alternativ til GIF er PNG (Portable Network Graphics). PNG er på de fleste områder et teknisk overlegent alternativ, men løser ikke animasjon på samme måte som GIF.

Det finnes en rekke gratis nettjenester, som Ezgif.comPicasion, makeagif.com, gifmaker.com, freegifmaker.me

Den mest seriøse tjenesten med tanke på animasjon er imidlertid Animatron.com. Dette er et komplett animasjonsverktøy i nettleseren. Se mer om denne nedenfor.

Nettjenesten Makeagif.com har en ganske velfungerende funksjon for å lage en GIF-animasjon ut av en YouTube-video. Her et eksempel der et par sekunder av videoen er gjort om til en animasjon:

GIF-formatet (Graphics Interchange Format) er et bildeformat som begynner å bli svært gammel. Formatet ble introdusert av CompuServe i 1987 og har siden blitt brukt i stor utstrekning på World Wide Web. Dermed er det også litt primitivt, men samtidig kompatibelt med neste alle typer enheter og programmer. Formatet støtter animasjon, noe som gjør det interessant i vår sammenheng. 

GIF-bilder lagres med 8-bit-per-piksel, dvs med opptil 256 forskjellige farger. Dette gjør at GIF-formatet ikke er optimalt for fargefotografier. Formatet er først og fremst utviklet for enkle bilder som grafikk eller logoer. 

GIF-formatet er ikke helt optimalt for å lagre denne typen animasjoner. Flammene ovenfor er en loop på 2 sekunder, som tar nesten en megabyte lagringsplass.

Det finnes også en rekke apper for smarttelefoner og nettbrett, som kan lage animasjoner med utgangspunkt i bilder og/eller video fra enhetens kamera.

På datamaskinen kan vi lage GIF-animasjoner på mange forskjellige måter. Du finner en rekke veiledninegr på nettet som forklarer hvordan du lager GIF-animasjoner i Photoshop. Her forsøker vi imidlertid å holde oss til gratis tilgjengelig programvare. 

Cinemagrafier

Cinemagrafier  (av engelsk cinemagraph) betegner et stillbilde der utvalgte deler av bildet vises som en repeterende bevegelse. Cinemagrafier blir ofte publisert som animerte GIF- bilder, der hensikten er å skape illusjonen av å se på et filmklipp.

Her finner du linker til noen aktuelle programmer og apper.

Cinemagrafier er ofte laget ved først å ta en serie stillbilder eller ved å hente ut stillbilder fra video-opptak. Bildene settes sammen med et program hvor bildene knyttes til hverandre i en sømløs sløyfe, slik måte at de bevegelige delene av bildet blir oppfattet som en gjentatt eller kontinuerlig bevegelse.

Illustrasjon: Moniqca

Illustrasjon: annstreetstudio.com

Optimalisere filstørrelsen på GIF-animasjonen

Animatorn er en god tjeneste, men den lager store GIF-animasjoner - mye større enn hva som er optimalt. Her har vi derfor brukt nok en nettjenste (http://ezgif.com/) for å redusere filstørrelsen.

Til venstre nedenfor ser dere den originale GIF-filen, som er på hele 1MB. Til høyre en optimalisert versjon på litt mer enn 100 kB. Vi ser rett og slett ikke forskjell:

 

Om vi skalerer opp bildet (det samme som er gjengitt til høyre ovenfor) ser vi imidlertid at GIF-animasjonen taper kvalitet. Ikke minst kommer dette tydelig frem i overgangen mellom farger: