Animasjon med StopMotion Studio

Sist oppdatert 17. februar 2024

Stop Motion Studio er en gratis app som finnes både for iOS og Android. Det finnes også en betalingsversjon med flere funksjoner. Om du bruker denne appen mye kan det være verd å bruke rundt 50 kroner på fullversjonen.

Med Stop Motion Studio kan du lage enkle animasjoner, og appen har gode hjelpesider (på engelsk). Det følgende er dermed kun et supplement.

Før opptak

Her er gjerne det viktigste å velge format (Illustrasjon1). En iPad har sideformat på omtrent 4:3, som en gammel TV, mens mobiltelefoner og datamaskiner gjerne har sideformat 16:9.  Velger du 16:9, men spiller av på en iPad kan du ende med at videoen bli beskåret, eller vanligvis at den vises med et sort felt på hver side av skjermen

Opptak

Husk å plassere kameraet (typisk mobiltelefonen) stødig, og ha en skikkelig plan for hvordan du skal ta bildene. Planlegger du godt kan du ta det hele i en sekvens, slik at du slipper redigering etterpå.

Du kan spole frem og tilbake i videoen ved å trekke på bilderaden i bunn av skjermen.

Har du behov for å ta flere bilder: klikk på kameraikonet oppe til høyre.

Du kan legge på lyd, direkte i appen, men dette er nok bedre å gjøre i etterkant –  i et program som er beregnet for redigering av video.

Et godt tips er å holde fokus på ansikt, og spesielt øyne.

Innstillinger

Klikker du på et bilde, på tidslinjen nederst, kommer det opp en meny med en rekke valg. Selv om du planlegger godt kommer du ganske sikkert til å gjøre noen mindre fil underveis. Da er det i denne menyen du kan fjerne bilder, og eventuelt flytte på deler av animasjonen.

Klikker du på "tannhjulet" nede til venstre kommer du inn i "Settings" for hele animasjonen.

Her er det kanskje spesielt hastigheten, som vist på Illustrasjon 2, som det er mest aktuelt å justere. Jo lavere tall du benytter, desto mer hakkete blir bevegelsene under avspilling. Samtidig gjør lavere tall at animasjonen varer lenger.

Illustrasjon 1:  Velg format før du går i gang. 4:3 er fint for iPad, mens 16:9 er et bredere format for dataskjermer.


Illustrasjon 2ekstern antall bilder i sekundet.


Illustrasjon 3Ulike funksjoner for redigering.


Illustrasjon 4Avspilling

Eksport

Under menyvalget "4K" kan du velge størrelse på videoen som eksporteres. I gratisversjonen kan du kun velge mellom SD (Standard Density) og HD (High Density). Velg HD, det gir en video på 1920 × 1080 bildepunkter, noe som er mer enn god nok oppløsning for de fleste formål.

Fra den første siden i appen kan du velge de forskjellige prosjektene dine og eksportere disse i ulike formater. "Export Movie" lager en HD-video i formatet Mp4. Dette vil du kunne spilel av på de aller fleste enheter.

Illustrasjon 5Eksport. 

Animert GIF kan være nyttig. Den korte animasjonen du ser nedenfor er en GIF. Dette blir imidlertid relativt store filer, og du kan ikke redigere disse videre i et videoredigeringsprogram. GIF egner seg derfor best for korte animasjoner som skal vises i en liten størrelse.

Google Disk eller Onedrive er gode steder å lagre videoen din. Disse alternativene beholder kvaliteten på videoen.