Streetart – Lage stenciler
Det er veldig intuitivt å jobbe digitalt med å lage de enkelte sjablongene. I videoen brukes til og med de fargene som en ser for seg å spraye med i det endelige resultatet. Lagene i bildebehandlingsprogrammet gir også gangen i prosessen med å lage det endelige bildet. Legg imidlertid merke til at det er lett å ende opp med for mange detaljer. Det sorte laget, som gir detaljer i sjalet som jenta holder foran ansiktet inneholder hundrevis av punkter. Dette kan fungere dersom du kutter stensilene ved hjelp av en maskin, men skal du kutte manuelt blir dette alt for arbeidskrevende. Det er også et annet uttrykk: nettopp reduksjon av detaljer er noe av det som kjennetegner streetart og skiller det fra f eks silketrykk.
Tips: spraymaling er gøy, men skal du jobbe med dette med elever byr det på noen reale utfordringer. Det går imidlertid fint an å jobbe med sjablonger og påføre farger med f eks en svamp. Dermed kan du også jobbe med malinger som ikke inneholder skadelige løsemidler. Ikke helt det samme, men mye enklere å lage en logistikk rundt. Dermed jobber du også innenfor teknikker som fint kan kombineres med monotrykk.
En kort og godt forklart video som viser hvordan du kan jobbe med ulike lag i et bildebehandlingsprogram. I videoen nedenfor brukes Photoshop, men dette kan du også fint løse med f eks Pixlr.
Det er en sammenheng her med hvordan en jobber med tradisjonelt silketrykk, og prosessen blir motsatt av hvordan en jobber med høytrykk, som f eks tresnitt.
Når du skal skjære ut selve sjablongene trenger du et godt underlag, og ikke minst en skikkelig papirkniv med mulighet for å bytte blad. En rimelig tapetkniv, med brekkblad kan duge, men det er ikke helt optimalt. En hobbykniv med utbyttbare blad er uansett kjekk å ha for detaljer, så kan du eventuelt bruke en rimeligere kniv på de store linjene.
Har du tilgang til en stecilkutter blir selve kuttejobben mye enklere, men mange vil mene at noe vesentlig ved uttrykket går tapt. Du minster også muligheten til å justere for feil og legge inn broer underveis. På den annen side kan du raskt gå tilbake til den digitale versjonen, justere og kutte på nytt.
Nå det skal sprayes må hvert lag få tid til å tørke før du monterer den neste sjablongen. Ideelt sett opp mot 10 minutter. Skulle du av en eller annen grunn ha dårlig tid (kort tid til "innlevering :) får du nøye deg med et lite minutt. Prisen er potensiale for mer søl og farger som blir klint utover. Når det er sagt: perfekt stencilkunst er kanskje det nærmeste vi kommer definisjonen på kjedelig.
Når du begynner å skjære ut de enkelte lagene vil du fort oppdage at det kan være deler som du vil ha med i sjablongen, som ikke henger sammen med resten. Alle delene i et lag må i prinsippet henge sammen. Skal du spraye på en horisontal flate kan du jukse til dette, men skal sjablongen klistres opp vertikalt har du fort et problem. Dette må i så tilfelle løses ved å lage små "broer" som sørger for at alle delene av et lag henger sammen når du skjærer ut sjablongen.
I bildet til høyre ligger hvitt i bunn, deretter en lys grå (som vist i bildet øverst), så en mørkere grå med noe mer detaljer, og til slutt et sort topplag. Topplaget har mest detaljer, men også minst flate som blir skjært vekk. Her ser vi et sort topplag med svært mange detaljer. Skulle dette prosjektet blitt ferdigstilt måtte vi redusert detaljnivået. Du kan enkelt fjerne detaljer ved å bruke "malekosten" i de aktuelle lagene. Dette er også en metode for å legge til broer mellom deler som ellers ikke ville sitte fast i sjablongen.
Denne karen forklarer prosessen i to videoer. Første sjablongene:
Deretter selve jobben. Husk hansker og i alle fall maske med gode filtre. Støvmaske holder ikke!