Tempera
Sist oppdatert 5. august 2021 – Jon Hoem
Navnet Tempera er latin og betyr: «å blande i riktig forhold». Ordet tempera betegner også selve malingsteknikken.
Tempera betegner maling som er basert på et emulsjonerende bindemiddel. Emulsjon er en blanding av to stoff som i utgangspunktet ikke lar seg blande – typisk olje og vann.
Bruken av temperamaling var enerådende i kunstmaling inntil oljemaling for alvor ble tatt i bruk på 1400-tallet.
Enkelte kunstnere mener at tempera bidrar til et bedre uttrykk i bildene, sammenlignet med olje- og akrylfarger. En viktig årsak er at tempera er kjent for at fargene beholder mer av sin intensitet når malingen tørker. Det blir dermed lettere å se hvordan fargene virker sammen mens man maler.
Mange blandinger med forskjellige emulgatorer er utprøvd, for å finne den optimale blandingen. De vanligste er eggeplomme og kasein.
Oppskriftene nedenfor er hentet fra artikkelen på Wikipedia, men modifisert gjennom egne forsøk.
Eggtempera
Eggtempera lages ved å vispe sammen vann, linolje og egg til det emulgerer, det vil si blander seg fullstendig. Du har da basen som binder malingen sammen. Kunstnere blander gjerne bindemiddel og pigment direkte, under arbeidsprosessen, direkte i maleriet eller på paletten.
Visp én eggeplomme (bare plommen, IKKE ta med hvitten - forsøk eventuelt å bruke denne for seg).
Merk: det fungerer fint å blande pigmenter rett i plommen, uten å sette til vann og olje. Spe eventuelt med vann for ønsket konsistensDe neste punktene kan droppes. Skal en bruke olje og vann må blandingen piskes skikkelig. Det kan pået vis sammenlignes med å lage majones og andre oljebaserte sauser.
Visp blandingen kraftig slik at det hele er godt blandet og ikke skiller seg (emulgert).
Du har nå en base som kan tilsettes ulike pigmenter
Tilsett ca 5 ml linolje, og ca 5 ml vann.
Hold gjerne igjen litt vann til du ser hvordan blandingen blir
Tilsett litt tørt pigment til deler av basen og bland til alt er en jevn maling.
Ta prøver av malingen for å se dens dekkevne.
Kaseintempera
Tidligere ble de fleste husmalingene for innendør bruk laget med kasein (melkeprotein) som bindemiddel. I dag finnes knapt denne typen maling å få kjøpt, men kasein får en tak i via butikker som selger dette som proteintilskudd – uten smakstilsetninger.
NB! Denne oppskriften har vi ikke fått til å fungere så godt – se heller nedenfor:
50 ml kasein
Tilsett 25 - 50 ml linolje, og 50 - 100 ml vann.
Visp blandingen kraftig slik at det hele er godt blandet og ikke skiller seg (emulgert).
Du har nå en base som kan tilsettes ulike pigmenter.
Tilsett litt tørt pigment til deler av basen bland til alt er en jevn maling.
Hell gjerne basen i flere kopper, slik at du kan blande ut med enkeltfarger.
Gjør den endelige fargeblndingen på en glassplate eller asjett.
Ta prøver av malingen for å se dens dekkevne.
En annen oppskrift som er enklere å få til, uten olje, som gir en helt matt maling.
Det blir relativt mye, så til mindre arbeider kommer dere langt med å blande opp én slik.
1 del kaseinpulver
2-3 deler vann
1/4 del hornsalt
Bland godt og la det stå og svelle. Tilsett eventuelt litt mer vann til ønsket konsistens.
Hornsalt (ammoniumhydrogenkarbonat NH4HCO3) fremstilles i dag industrielt. Når vi tilsetter vann skjer en kjemisk reaksjon stoffene reagerer med blant annet avgassing av CO2 og amoniakk. Dermed er hornsalt et egnet hevemiddel. Amoniakklukten forsvinner ved steking. Malingen bruker noe lenger tid, men også her forsvinner lukten gjennom avdamping.
Tilsett pigment.
Merk at amoniakk reagerer med mange metaller, men at dette ikke gjelder jern.
Malingen i bruk
Eggtempera er svært holdbar. Det finnes tusen år gamle malerier, malt med denne typen maling, f eks på egyptiske sarkofager.
Fra 1500-tallet og utover overtok ulike former for oljemaling (History og egg tempera), men teknikken ble fortsatt brukt for å male ikoner. Her ser vi teknikken demonstrert av en moderne ikonmaler:
Blandingene kan gis forskjellig dekkevne og fargestyrke avhengig av pigmenttilsetning. Lite pigment er en maling med dårlig dekkevne (gjennomskinnelig), mye pigment gir er fargesterk og dekkende maling. Bindemiddelet kan oppbevares en tid, gjerne en uke, men må stå i kjøleskap, da det er basert på egg eller kasein, som ikke kan oppbevares lenge i romtemperatur. Om blandingen tykner kan det tynnes videre med vann.
I videoen brukes tempera uten olje. Dette fungerer, men malingen tørker svært raskt og kan dermed være vanskeligere å bruke.
Malingen påføres i tynne lag vanligvis med pensel eller rull. Maleunderlaget må være stødig. I praksis betyr dette at man ofte maler på plater. Lerret er ikke å anbefale, men tykt papir kan fungere. Underlaget må være preparert for tempera, det må være «sugende» og inneholde mindre olje enn tempera malingen.
Påført maling tørker fort og maleriet overflate blir da uoppløselig. Fordelen er at fargene raskt kan overmales på nytt. Malingen får en matt overflate når den er tørr.