Abstrahere et bilde med Pixlr

I denne veiledningen skal vi se på hvordan vi ka redusere / abstrahere et fotografisk bilde ved hjelp av det nettbaserte bilderedigeringsverktøyet Pixlr.com.

Vi tar i denne sammenhengen utgangspunkt i et bilde med en relativt enkel form. Dette for at dere senere skal kunne jobbe med den samme formen som et analogt grafisk uttrykk. Vi skal arbeide oss fram til et uttrykk som vist til høyre.

Her benytter jeg Google, søker etter “insekt” i bildesøket, deretter klikker jeg på verktøy og “fullfarge” og “bilder”. I tillegg velger jeg “Merket for gjenbruk”, men det er mest fordi jeg vil kunne bruke det originale bildet i denne.

 

Først gjelder det å finne et egnet bilde, og her er det ikke problematisk å gjøre et søk på nettet. Vi skal forandre uttrykket så mye at opphavsrett ikke vil være et problem. Du skal imidlertid ha et bevisst forhold til opphavsrett: i mange sammenhenger har du ikke lov til å bruke bilder som du finner på nettet, med mindre du sørger for å avklare rettighetene til bruk.

Jeg finner dette bildet, som jeg vil jobbe videre med.

Fotograf Udo Schmidt:

Jeg laster ned bildet til datamaskinen. Her velger jeg den største bildefilen, for å ha mest mulig bildeinformasjon å jobbe videre med.

Deretter går jeg til den nettbaserte bildebehandleren Pixlr.com og åpner bildet jeg nettopp lastet ned. Det aller første jeg gjør er å duplisere bildet, slik at jeg får et lag (layer) som er en kopi:

 

Deretter konverterer jeg bildet til sort-hvitt ved å benytte verktøyet  “Adjustment” og deretter “Threshold”:

 

Jeg ender da opp med et bilde som det til venstre. Jeg jobber videre med dette ved å “male over” noen av de hvite feltene med “penselverktøyet”, som du finner i hovedmenyen til venstre i Pixlr. Her er det nesten alltid nødvendig å justere penselstørrelse og egenskaper underveis:

 

Deretter kan jeg male alle detaljer sorte

 

Til slutt ønsker jeg en kontrast. Et hvitt felt, som jeg  legger til i et eget lag:

 

Jeg kan jobbe litt videre med dette, og ende opp med et slags mønster.

Helt til slutt skjuler jeg det nederste laget og bruker “magic wand” for å markere alt det hvite rundt insektet. Denne delen av bildet sletter jeg for så å lagre bildet i formatet PNG. Dette bildeformatet tar med seg transparens, noe vi skal utnytte senere .