Grunnleggende 3D

Modeller og tillegg

Du kan komme svært raskt i gang med et skisseprosjekt ved å benytte ferdige modeller fra 3D Warehouse. Her finnes det mye du kan benytte fritt. Selv om det er viktig å kunne tegne sine egne ting er det også en vesentlig kunnskap å kunne benytte det andre har gjort tilgjengelig på en kreativ måte.

Det finnes også en mengde tillegg til Sketchup (mange koster penger) som gir programmet masse tilleggsfunksjonalitet.

Det finnes en egen mobilversjon, som lar deg vise modellene dine på mobile enheter. Denne koster imidlertid litt penger. I denne sammenhengen skal vi teste en tredjepartsløsning, som lar oss vise modellen som Augmented Reality.

Rektangel og benytte Push/Pull

Du tegner et rektangel med hjelp av rektangelverktøyet. Du han strekke det ut på frihånd, eller taste inn målene. I dette tilfellet taster jeg inn "3m, 6m". Målene taster jeg inn i feltet nederst til høyre. Jeg får dermed en grunnflate på 18 kvadratmeter:

Det er mange muligheter knyttet til Sketchup. Å tegne i 3D er nyttig i seg selv, men du kan også bruke dette til å lage todimensjonale illustrasjoner. Ikke minst er det nyttig dersom du har behov for å lage mange skisser fra ulike synsvinkler. En 3D-modell gjør det også mulig å lage animasjoner på måter som er svært effektive, sammenlignet med tradisjonelle animasjonsteknikker.

  • Oppgaven er å jobbe med en enkel modell av en bygning i my.Sketchup (logg dere inn med Google-konto eller opprett en bruker). Hovedfokus skal være på volumer, og i mindre grad detaljer. Modellen skal settes inn i et terreng, dvs den skal eksporteres som todimensjonale bilder, som så manipuleres inn i fotografier av en omgivelse. Se ellers oppgavetekst for perioden.Lag en enkel modell

  • Utforsk de grunnleggende verktøyene i Sketchup

  • Se video til høyre, som viser de første skrittene

  • Finn eller ta bilder av stedet du vil visualisere modellen

  • Lag ulike 2D-versjoner av modellen

  • Jobb med perspektiv, slik at dette sammenfaller med bildene som danner bakgrunn og eventuell forgrunn

  • Manipuler sammen 2D-modellbilde og bilde av terreng

  • - eksteriør

  • - interiør

  • Frivillig ekstraoppgave

  • – Lag en animasjon av bygningen

  • – Eksporter modellen og vis den som AR (Augmented Reality)

  • Tilleggsoppgave

  • Modellere med Sculptris

Sketchup finnes i flere versjoner. Det er en profesjonell versjon, en svært bra gratisversjon "Sketchup Make" (https://help.sketchup.com/pl/article/60107), og en webversjon, som også er gratis. Nedenfor er eksemplene hentet fra webversjonen (https://www.sketchup.com/products/sketchup-free), men du finner de samme verktøyene i de andre versjonene.

Illustrasjonen viser en modell fra 3D Warehouse. Denne virker ganske komplisert, men kikker du nærmere ser du at den er bygget opp av relativt enkle former.

Modellen er av Hagia Sophia i Istanbul. Det var den største katedralen i verden i nesten tusen år. I 1453 ble İstanbul erobret av osmanske tyrkere og Sultan Mehmed II beordret at bygget ble gjort om til en moské. Bygningen var deretter moské fram til 1935, da den ble gjort om til et museum.

Deretter bruker vi Push/pull-verktøyet for å trekke opp flaten til en kube med ønsket høyde. Her setter jeg høyden til 250cm. Vi kan benytte "m" – meter, "cm" og "mm". Presisjonen er i og for seg den samme. Dvs 1m blir nøyaktig 1000mm.

Roter modellen

Et verktøy som dere kommer til å bruke mye er rotasjons-verktøyet. Med dette kan du snu modellen i alle retninger. Det er flere måter å zoome på, litt avhengig av hva slags maskin og pekeverktøy du sitter på, men du kan alltid bruke forstørrelsesglasset (du finner det i den samme menyen som rotasjons-verktøyet).

Penn-verktøyet

Vi kan tegne opp ulike former med penn-verktøyet, samt dele eksisterende former ved hjelp av rette streker

Deretter bruker vi flytte/trekke-verktøyet til å trekke mønet opp til riktig høyde. Her setter jeg også høyden ved hjelp av en bestemt avstand, 120cm.

Nå du bruker flytte/trekke-verktøyet er det viktig å passe på at du trekker streken eller objektet i riktig retning. Her flytter jeg mønet opp langs den vertikale, blå aksen:

Jobbe med lag

På samme måte som mange bildebehandlingsprogrammer har Sketchup mulighet for å legge informasjon i forskjellige lag. Lag er nyttige for å skille objekter fra hverandre, og ikke minst for å styre visning av ulike deler av modellen. Legger du en vegg i et lag kan du enkelt skru av dette, og dermed se inn i bygget.

Menyen for lag finner du til høyre i nettversjonen av Sketchup.

Her ligger jeg selve bygningskroppen i et lag og lager et nytt lag for vinduer og dører:

Tilordne objekter til lag

Nedenfor er laget kalt vinduer er aktivt. Jeg merker vinduet, høyreklikker for en meny knyttet til objektet og sikrer at hele er valgt. Til slutt klikker jeg ikonet som flytter objektet til det aktive laget:

Sette guidepunkter og flytte et objekt

I dette tilfellet tegnet jeg vinduet litt tilfeldig, både når det gjelder størrelse og plassering. For å flytte det til riktig plass benytter jeg først måleverktøyet og setter ut guidepunkter.

Først setter jeg ut 40cm langs bunnlinjen, deretter et annet punkt 80cm opp.

Til slutt velger jeg vinduet, og bruker flytte-/trekke-verktøyet for å ta tak i hjørnet på vinduet og flytte dette ned til guidepunktet:

Lagre eller laste ned en tegning

Vi jobber i nettleseren, noe som gjør at lagring skjer i nettskyen. Det enkleste er å knytte My Sketchup til Google-kontoen din.

Du kan også laste ned tegningen på din egen maskin, og jobbe videre med den i den ordinære versjonen av Sketchup.

Målsette

Mex et eget verktøy kan du merke hver ende av et linjestykke og trekke ut lengdemålene, og på denne måten målsette tegningen. Det er gjerne lurt å legge målene for de ulike visningene i egne lag.

Stiler

Midt på menyen til høyre finner du et valg som heter stiler (Styles). Dette kan vi bruke for kjapt å gi modellen vår helt forskjellige uttrykk

Sette stil for målsattt tegning

En arbeidstegning er inneholder nok informasjon til å sette opp bygget, men sier ikke noe om materialvalg. Derfor velger vi en ren stil. her bruker jeg en variant under "Straight lines" i menyen til høyre:

Ulike visninger og perspektiv

Sketchup har de fire sidene, samt 45 graders visninger innebygget. Dette lar dere på en enkel måte vise de forskjellige fasadene, samt planen. ved visning av planen må dere legge taket i et eget lag og skru av visningen av dette laget:

Manipulasjon med Pixlr.com

De to bildene ovenfor kan vi bruke for å skape et mer sammensatt uttrykk, f eks ved å sette bygget inn i en helt annen sammenheng:

Dette bildet er ikke helt ferdig bearbeidet, men dere kan laste ned filen med informasjon i lag. Denne filen er i PXD-format, som støtets av Pixlr.

LES MER om hvordan du eksporterer fra Sketchup og manipulerer inn en bakgrunn ved hjelp av Pixlr.

Skygge – tid på døgnet

Å variere tiden gir forskjellige uttrykk og inntrykk av bygget.

Perspektiv

Definitivt noe en må jobbe med, dersom modellen skal kombineres med et eksisterende stillbilde.

Animasjon

Kombinasjonen av et stilisert uttrykk og enkel animasjon er relativt effektfullt. Her er det laget fire scener: langt unna, halvnære, nede foran bygningen og inn det store vinduet:

En skal ha en ganske dårlig dag om ikke dette trigger noe hos elevene. Så kan de lage ulike scener, jobbe med forskjellige former for visualisering, skrive fortellinger, spille inn tilhørende lyder, lage historiske tablåer, etc

Illustrer med Sketchup

Det fine med dette er at jeg raskt kan lage en rekke todimensjonale versjoner av skipet. 3D er dermed en måte å jobbe ut 3D på, som går fint sammen med å tegne på mer analoge måter.

Bildet nedenfor er satt sammen i Google Presentasjoner – dette for å kunne redigere tekst og layou effektivt, samtidig som det hele blir en sekvens. Presentasjonen til høyre gir et inntrykk av sammenhengen.

En "malt" horisont ligger i bakgrunnen. Dette er laget ved hjelp av Sketchbook. Over denne ligger en GIF-animasjon av vannet. Så en modell av et vikingskip – eksportert fra Sketchup og manipuliert med Pixlr.

Vladek - Skjermvining