Redigere lyd med Audacity

Sist oppdatert 04.02.2025 - Jon Hoem

Programmet Audacity er gratis og kan lastes ned her: http://www.audacityteam.org/download/

Noen kunnskaper om lydbearbeiding er nyttig i alle fag, f eks dersom du vil lage podcaster eller lage konkret musikk.

I videoen nedenfor hører vi lydmiksen fra datamaskinens høyttaler. Hør gjerne på lyden, direkte i headset. Da blir dette mer overbevisende,  da de lydene vi har hentet fra Freesound gir et godt utgangspunkt. Freesound er en av en rekke kilder til lyder som legges ut med "Creative Commons"-lisens (CC). Sjekk imidlertid lisensen nøye, for eksempel dersom du vurderer å bruke lydene i en form for kommersiell sammenheng.

Et annet nettsted, med nedlastbare lyder fra dyr og fugler, er xeno-canto.org. Jeg har god erfaring med å finne lyder av fugler, og bruke disse som effekter. En annen god kilde til naturlyder er macaulaylibrary.org, men være oppmerksom på at denne ressursen er ment for forskning og undervisning, ikke til kommersiell bruk.

I videoen nedenfor forklares hvordan det er mulig å jobbe ut fra en skisse der en tenker sammenheng mellom lyd og bilde. Med dette som utgangspunkt begynner vi å sette sammen et lydbilde. Begynnelsen er vist i skjermbildet til høyre – det samme ser dere i videoen, mer i detalj. I dette lydstrekket har vi noen punkter som skal knyttes til det visuelle. På lignende vis kan dere forsøke å finne gode sammenhenger mellom bilde- og lydsiden.

Her har jeg satt sammen tre lyder:

Dere kan gjerne benytte opptak av egne lyder. Skrape, puste, dunke, slå og gni ulike materialer mot hverandre, etc – alt kan bli til svært spennende lydbilder når det settes inn i en sammenheng. 

Spille inn lyd

Dere kan spille inn lyd, direkte i Audacity, ved å trykke på den røde "record"-knappen.

Forsterke lyden

Velg hele klippet (Ctrl - A). Trykk så på Effect og Amplify i toppmenyen.

Følgende dialogboks kommer opp:

En annen metode er å velge "Normaliser", under nedtrekksmenyen "Effekt". Her øker programmet lyden automatisk, slik at de høyeste nivåene i lydstrekket legger seg like under et maksimum.

Dersom du setter  "topp-amplitude" til 0 kan det hende at signelaet overstyrer litt. Bruk i stedet -1 til -2 dB for å være på den sikre siden.

Det kan hende dere må forsøke dere litt frem. Husk at dersom dere har flere klipp må dere forsøke å få noenlunde samme nivå på alle klippene.

Resultatet kan bli noe ala dette:

Vi kan imidlertid forsterke deler av klippet ytterligere ved å velge et annet verktøy:

Vær imidlertid oppmerksom på at når vi hever nivået i en del av klippet, så endrer lydstrekket karakter. Dette kan være en ønsket effekt, men det er alltid viktig å lytte til resultatet.

Mikse to lydspor

Legg til en lyd i et nytt spor ved å velge Project og Import audio fra toppmenyen

Vi kan tone ut (fade ned) en lyd ved å markere slutten av lyden og deretter Effect og Fade out fra toppmenyen.

Aller først må vi legge inn stillhet i den delen av klippet som nå ikke inneholder noe lydinformasjon - dvs den lysegrå delen til høyre.

Klikk deg inn på slutten av klippet og velg Generate  og Silence fra toppmenyen. Velg deretter hvor lenge stillheten skal vare.

Deretter kan vi kopiere og lime inn en lyd der vi vil ha den:

Punktene nedenfor henviser til nummereringen i skjermdumpet:

Finjustere nivåer

Problemstillingen er knyttet til to lydstrekk med forskjellig nivå, som vi ønsker å tilpasse bedre til hverandre i Audacity.

Endre samplingsfrekvens 

(f eks 44,1 kHz) og bitrate (f eks 16 bit) - dette er standarden for "CD-lyd".

Velg Audacity og Preferences i toppmenyen:

Dette er de verdiene som Audacity benytter når programmet skal eksportere den ferdige lydfilen.

Eksportere det ferdige lydstrekket

Husk å lagre prosjektet dersom dere vil jobbe videre med det.

Deretter er det klart for å eksportere lydstrekket:

Velg gjerne WAV-formatet under filtype. Det er kompatibelt med alle andre lyd-og videoprogrammer. Ellers vil MP3 gjøre jobben dersom du kun skal ha filen for videre avspilling.