Oppgave – Alice

Alice i Eventyrland

Alice i Eventyrland ("Alice's Adventures i Wonderland") ble skrevet av Charles Dodgson under pseudonymet Lewis Caroll og første gang utgitt i 1865.

Oppgaven innebærer at dere kan jobbe med alle tilgjengelige virkemidler: skriftspråk, typografi, layout,illustrasjoner og ikke minst den fysiske utformingen av bøkene.

Boktransformasjon – GLU

Her skal vi jobbe i med tekniker i stor bredde.

Utgangspunktet er en papirbok, men vi skal bruke denne som nav for en rekke ulike teknikker, i skjæringspunkter mellom det analoge og det digitale.

De visuelle fortellingene dere lager skal samles i en fysisk bok. Denne boken skal gjenfortelle minst ett av kapitlene inspirert av Alice i Eventyrland og minimum inneholde følgende:

Visuell dramaturgi - 2018

Fargelegge illustrasjoner

Husk å lagre arbeidskopier underveis, da i PXD-format. Dette er det eneste formatet som Pixlr kan benytte og som samtidig tar med seg informasjon om alle lagene i bildet.

Zoom inn så dere ser hva dere holder på med.

Pass hele tiden på at dere jobber i riktig lag, Ikke legg farger i det øverste laget:

Ved å duplisere laget med den sorte streken flere ganger kan dere tillate dere å male med "malerspannet " og "penselen" på en ganske røff måte. Dette fordi det øverste laget (med den sorte streken) alltid ligger øverst, og skjuler de "småfeilene" dere eventuelt gjør.

Alle de originale illustrasjonene, tegnet av John Tenniel. Vi jobber med hvordan disse kan fargelegges.

I videoen til høyre ser dere hvordan dere kan jobbe med lag i Pixlr. Det første dere gjør er å lage en kopi av hele bildet og legge dette i et nytt lag. Deretter bruker dere "Magic wand" i det øverste laget for å markere alt det som er hvitt. Merk at ved å hake vekk "Continuous" (opp i innstillinger for verktøyet) oppnår dere at all hvit farge blir markert. Dersom dere lar dette valget være markert (haket av i valgboksen) vil dere kun velge hvitfargen innenfor det området som er begrenset av den sorte streken.

Manipulere med filtrering

Det er mange prosesser som griper inn i hverandre her, men dere kan jobbe ganske raskt og på en måte intuitivt. Selv om filtrene er forhåndsdefinerte vil kombinasjonen av disse gi dere stort spillerom og vi nærmer oss en form for digital tegning / maling, uten egentlig hverken å tegne eller male.

Det endelige bildet, helt til høyre nedenfor, er satt sammen av ett bilde filtrert med tanke på personen, ett filter valgt med tanke på bakgrunnen. Deretter ble bunnen av bildet manipulert ved hjelp av "klonevektøyet" og det ble benyttet et tredje filter før dette siste bildet ble lagt inn som den mørke bakgrunnen i bunnen av bildet. 

Her skal vi forsøke å skape et uttrykk som ligner tegning eller maleri med utgangspunkt i fotografier. Disse kan vi sette sammen ganske grovt og deretter manipulere dette ved hjelp av tjenester som Lunapic.

Nedenfor ser dere fire bilder fra ulike stadier i prosessen. Poenget her er at dere kan være temmelig slurvete når det gjelder selve manipulasjonen, fordi filtreringen skjuler de aller fleste feilene. Dere kan dermed jobbe raskt med ulike ideer og teste ut hva dere synes fungerer best.

Først det kjapt manipulerte bildet som skal bli brukt til selve filtreringen:

En filtrert versjon. Her er jeg rimelig fornøyd med hvordan jenta ble seende ut. Jeg ønsker at det skal bli tatt i retning av et tegnet uttrykk:

En annen filtrert versjon. Her er jeg mer fornøyd med bakgrunnen:

Jeg legger de to filtrerte bildene i hvert sitt lag i Pixlr og visker vekk deler av bildet. Til slutt manipulerer jeg inn en annen bakgrunn nederst i bildet:

Bildet av bokomslaget er gjort til en trigger for Augmented Reality (utvidet virkelighet) ved hjelp av HP Reveal. Dette er en app som er knyttet til en nettjeneste. Du kan se en liten video ved å åpne appen (for iOS eller for Android) og se bildet gjennom enhetens kamera. Bildet gjenkjennes av appen og videoen kommer opp.

De teknikkene vi jobber med her knyttet til filtrering og manipulering kan benyttes for profesjonelle formål. I arbeidet med bokomslaget, vist til høyre, ble forgrunnen filtrert ved hjelp av nettjenesten Lunapic.  Bakgrunnen redigert ved hjelp av Pixlr.com, der bakgrunnsbildet er tatt med en mobiltelefon. Til slutt er de forskjellige elementene satt sammen i Google tegninger.

Augmented Reality

NB! Se det jeg har skrevet om alternativet Augment.

Et annet alternativ, som kanskje er enklere å bruke, men noe mindre fleksibelt med hensyn til medietyper, er Augment. Denne fungerer på noenlunde samme måte som HP Reveal.

Inkludere micro:bits

Vi skal komme mer inn på detaljene i klassen, men her er noen linker.

Dere skal inkludere microbiten på en måte som gjør at denne blir skjult i boken og forsøke å knytte funksjoner til denne. Dere samarbeider om kodingen i gruppene.

QR-koder

Det finnes en lang rekke tjenester for å generere QR-koder. The-qrcode-generator.com er ett av mange eksempler.

Her skal vi forsøke oss på tre ulike bruksmåter.

HP Reveal er en app knytter multimediainnhold til et bilde. Du kan knytte det visuelle merket til ulike typer multimediainnhold: det kan være en lydfil, et bilde eller en video. En skole kan opprette en egen kanal slik at alle elever og lærere kan få tilgang til innholdet som legges ut. 

Statsped, som også har laget videoen til høyre noen tips og ideer.